Hergebruik is mogelijk als het gebouw zich leent voor een andere functie (wonen of werk). Is hergebruik niet mogelijk of wenselijk, dan is vervangende nieuwbouw mogelijk. De eisen worden wel strikter bij vervangende nieuwbouw. Als de locatie zich niet leent voor functieverandering of de initiatiefnemer een beter geschikte locatie elders heeft, is clustering denkbaar.
Op dit moment mag een initiatiefnemer in de regel 50% van de gesloopte opstallen terugbouwen. Zoals hiervoor is vermeld, is het wenselijk om een maximum te stellen op het aantal te bouwen woningen. De gemeente Ermelo streeft naar minder woningen per woongebouw (en minder woningen in het buitengebied).. De meeste agrarische bedrijven hebben een bebouwd oppervlak van minder dan 1.000 m². Op basis van het beleid kunnen initiatiefnemers met een dergelijke omvang maximaal 3 woningen realiseren.
Bij de verkaveling ten behoeve van functieverandering naar wonen beslaat een kavel maximaal 2.500 m². Dit kavel komt in aanmerking voor een herbestemming naar Wonen of Tuin. Overige gronden zullen een andere, passende bestemming moeten krijgen, zoals Agrarisch (zonder bouwvlak), Groen of Natuur.
De regels ten aanzien van hergebruik en vervangende nieuwbouw treft u aan in paragraaf 4.3. Deze kaders zijn gevormd op basis van de Ermelose maat en schaal.