Plan: | Camping De Oase |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1676.00022BpGhp-vast |
Regiovisie Schouwen-west (1994)
Inleiding
De Regiovisie is in 1993 opgesteld door Bestuurlijke begeleidingsgroep en in september 1994 door de begeleidingsgroep aanvaard. De visie is richtinggevend voor de verdere ontwikkeling van de Kop van Schouwen. De Regiovisie beschrijft de regionale problematiek voor de belangrijkste functies en thema's van het gebied: waterkering, recreatie, natuur, landbouw, wonen, landschap, waterhuishouding, mobiliteit en milieu. De Regiovisie vormt de basis voor de streekplanuitwerking en de uitwerking van het provinciaal Milieubeleidsplan. De Regiovisie vormt geen "blauwdruk" voor de toekomst maar een aanzet voor het begeleiden en sturen van een ruimtelijk proces dat uiteindelijk zal leiden tot een duurzame regio Schouwen-West.
Recreatie
Deze functie vormt de economische motor voor het gebied. Kwalitatieve verbetering van de kampeerterreinen is gewenst en een meer divers aanbod en seizoensverlenging zijn gewenst. Aan de vraag naar kwaliteit dient tegemoet te worden gekomen. De uitbouw van natuur- en bosrecreatie levert diversiteit op. Mogelijkheden voor seizoensverlenging dienen te worden verkend. Een adequate dagrecreatieve routestructuur is gewenst. Aan nieuw ruimtebeslag voor verblijfsrecreatie zijn voorwaarden gesteld. Er geldt een nee-tenzij-principe. Dit principe laat zich in het kort als volgt omschrijven:
Natuur
Er zijn belangrijke natuurwaarden in Schouwen-West. Verstoring, versnippering en verdroging zijn belangrijke bedreigingen. De centrale oplossingsdoelstelling is duurzame instandhouding, herstel en ontwikkeling van natuurwaarden. Algemene uitgangspunten daarbij zijn het herstel van de samenhang binnen het duingebied en het verbeteren van de relatie van het duingebied met de omgeving.
Landbouw
De landbouw vindt voornamelijk plaats in het poldergebied. De akkerbouw is de belangrijkste bedrijfstak. De gemiddelde bedrijfsgrootte blijft achter bij het toch al lage (Zeeuwse) gemiddelde vergeleken met de rest van Nederland. Schaalvergroting kan een oplossing zijn. Daarnaast kan worden omgeschakeld naar intensievere teeltactiviteiten. Verder zijn zoute kwel en de achterblijvende ontwikkeling van fruitgaardbedrijven aandachtspunten.
Landschap
Door verschillende processen is de landschappelijke kwaliteit de laatste decennia achteruit gegaan. Recreatiegebieden penetreren het duingebied. Gestreefd wordt naar herstel en versterking van de ruimtelijke hoofdstructuur van het gebied. Specifieke aandachtspunten zijn:
Waterhuishouding
Het watersysteem is niet optimaal afgestemd op de verschillende functies. In veel gevallen is dit moeilijk door tegenstrijdige eisen van de verschillende functies. Belangrijkste knelpunt is de verdroging van het duingebied. De zoute kwel vormt een probleem in het poldergebied voor de landbouw. Een samenhangende benadering met verschillende ingrepen is gewenst. Het grondwaterpeil dient te worden verhoogd.
Mobiliteit
Lokale problemen in de kernen en het ontbreken van een doorgaande route tussen de dammen vormen de belangrijkste aandachtspunten. Maatregelen om het fietsverkeer te optimaliseren zijn tevens nodig.
Milieu
De belangrijkste problemen op het terrein van het milieu betreffen verstoring en versnippering, verzuring en eutrofiëring van het duingebied en geluidsoverlast. Door middel van handhaving van bestaande richtlijnen en het afstemmen van diverse functies zullen de meeste problemen worden teruggedrongen.
Nota Kamperen
De Wet op de openluchtrecreatie (Wor) is per 1 januari 2008 vervallen. In een vergunning in het kader van de Wor stond onder andere beschreven aan welke regels een recreatiebedrijf moest voldoen qua inrichting, milieu en hygiëne. Tevens stonden in de vergunningen het maximum aantal kampeermiddelen dat geëxploiteerd mag worden. Omdat de Wor is vervallen dient de gemeente te beschikken over gemeentelijk kampeerbeleid. Dit beleid is neergelegd in de Nota Kamperen en geeft nu de algemene kaders aan waarbinnen de recreatiesector kan werken aan de ontwikkeling van het toeristisch product. De belangrijkste doelstellingen van de gemeente zijn het streven naar seizoensverlenging en het stimuleren en productdifferentiatie en -verbetering.
In de Nota kamperen zijn tal van zaken vastgelegd omtrent standplaatsgrootte, landschappelijke inpassing, privé sanitair, centrale bedrijfsmatige exploitatie e.d.
Actieprogramma 'Schouwen-Duiveland kiest voor toerisme' (2004)
Het actieprogramma 'Schouwen-Duiveland kiest voor toerisme' sluit aan op de keuzen uit de nota 'Schouwen-Duiveland kiest voor toerisme' (Route IV, november 2001). In het actieprogramma zijn de volgende vijf doelstellingen benoemd:
De langetermijndoelstelling is als volgt geformuleerd:
In 2015 een innoverende en gezonde bedrijfstak die vraaggericht een kwaliteitsproduct aanbiedt, waarbij de identiteit van het eiland behouden blijft, de natuur en het landschap een aantrekkelijk decor blijven vormen en de bedrijfstak bijdraagt aan het welzijn en leefbaarheid van de bewoners
Beleidsplan archeologie (2008)
De gemeente beschikt over een beleidsplan Archeologie (vastgesteld 28 februari 2008). Dit archeologiebeleid is voorzien van een gedetailleerde beleidskaart, die een overzicht geeft van gekende en te onderzoeken waarden. Zo zijn de gekende waarden onderverdeeld in: terrein van zeer hoge archeologische waarde, terrein van hoge archeologische waarde en terrein van archeologische waarde. In de te onderzoeken waarden is onderscheid gemaakt in onderzoeksgebied A en B.
Voor het plangebied is 'Onderzoeksgebied A' van toepassing. In paragraaf 4.9 wordt nader op het aspect archeologie ingegaan.
Figuur 3.1. Fragment beleidsplankaart archeologie gemeente Schouwen-Duiveland
Ontwikkelingsvisie Horeca
Horeca op recreatieterreinen vormt veelal een aanvulling op het voorzieningenniveau op een recreatieterrein (bijvoorbeeld een bungalowpark, camping etc.). Nieuwvestiging van horeca op een recreatieterrein dient per individuele aanvraag beoordeeld te worden op de mate van overlast, planologische inpassing, uitstralingseffecten etc. Uitgangspunt hierbij is dat horeca op recreatieterreinen primair bedoeld is voor de eigen gasten. Reclame-uitingen buiten het recreatieterrein zijn dan ook niet toegestaan. Door het college kan afwijkend worden besloten, bijvoorbeeld indien de horecagelegenheid een belangrijke sociale functie vervult voor de omgeving.
Milieubeleidsplan
Het milieubeleid van de gemeente Schouwen-Duiveland is vastgelegd in het milieubeleidsplan. Het beleid wordt besproken en vastgelegd middels een aantal modules die elk een apart milieuthema behandelen. Volgend worden de belangrijkste aandachtspunten uit die diverse modules genoemd.
Module Geluid en Stilte
Bij nieuwe ontwikkelingen is het uitgangspunt om nieuwe probleemsituaties te voorkomen.
Module Licht en Duisternis
Anders dan in andere delen van Nederland kun je op Schouwen-Duiveland nog echte duisternis ervaren. Niet verlichten, slim, gericht en bewust verlichten zorgen er niet alleen voor dat duisternis behouden blijft, ze besparen vaak ook energie. Het duisternisbeleid van de gemeente richt zich o.a. op de volgende sectoren:
In het ontwerp is daar waar mogelijk rekening gehouden met de aspecten Licht en Duisternis.
Module Energie en Klimaat
De Gemeente Schouwen-Duiveland streeft naar een ruimtelijke inrichting waarmee ten gunste van de klimaatverandering. Dit kan in de praktijk worden gebracht door verduurzaming (bij het bestemmen, inrichten en beheren van gebieden nadrukkelijk en telkens weer rekening houden met drie kernkarakteristieken van een gebied) en zuinig omgaan met energie. Het energiebeleid van de gemeente richt zich o.a. op de volgende sectoren:
Module Luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit op Schouwen-Duiveland is, zeker vergeleken met andere gebieden in Nederland, goed. Die bijzondere positie moet behouden blijven. Waar mogelijk moet er naar gestreefd worden om de luchtkwaliteit zelfs nog te verbeteren. Het verminderen van autoverkeer kan daarbij helpen; autoverkeer is een belangrijke vervuilingsbron. De volgende instrumenten worden hiertoe gehanteerd: stimuleren van andere en schonere vervoerswijzen, een betere doorstroming van het verkeer en stimuleren van duurzame energie. In het uitvoeringsprogramma wordt met name genoemd dat het fietsverkeer gestimuleerd kan worden door de realisatie van goede fietsenstallingen.
In het ontwerp is daar waar mogelijk rekening gehouden met aspecten Energie en Duurzaamheid.
Waterplan Schouwen-Duiveland (2007)
De gemeente Schouwen-Duiveland heeft in samenwerking met het Waterschap Scheldestromen en provincie een waterplan voor haar grondgebied opgesteld. In het waterplan wordt onder andere richting gegeven aan hoe met water moet worden omgegaan in het landelijk gebied.
In het waterplan is een actieprogramma opgenomen hoe kan worden omgegaan met de waterproblematiek. Op de kop van Schouwen gaat het hierbij om het voorkomen van wateroverlast in bebouwde gebieden en verdroogde natuur (duinvalleien en vroongronden) in andere gebieden.
Conclusie
De voorgenomen ontwikkeling past binnen het provinciale en gemeentelijke beleidskader. De uitbreiding van Camping De Oase voorziet in een kwalitatieve groei van het toeristisch-, recreatief product en sluit hiermee prima aan op de beleidsdoelstellingen. Met de aanleg van het fietspad langs de Lagezoom wordt de verkeersveiligheid verbeterd, wordt voorzien in een betere ontsluiting van Camping De Oase en van de kern Renesse. Hiermee draagt de realisatie van het fietspad bij aan de doelstelling om toerisme en recreatie te bevorderen en goed te faciliteren.