Het agrarisch landschap is constant in beweging: door strengere wettelijke eisen en de onverminderde schaalvergroting wordt de agrarische tak voor een keuze gesteld: meegaan in de schaalvergroting of het staken van hun bedrijfsactiviteiten.
De stakende agrariër zal zoeken naar een andere invulling van zijn bedrijf, om te voorkomen dat het erf en de opstallen verloederen, om op een andere wijze inkomsten te generen of om het buitengebied vitaal te houden. Functieverandering naar een andere vorm dan het agrarische gebruikt ligt dan voor de hand.
Anderzijds moet de stakende agrariër de doorgaande agrariër niet in de weg zitten: functieverandering leidt snel tot een beperking van mogelijkheden, tot een groeiende kans op overlast.
Voorliggende structuurvisie schetst de mogelijkheden voor functieverandering, waarbij de belangen van actieve agrariërs niet uit het oog worden verloren. Nieuwe bewoners, en nieuwe functies, zijn in het buitengebied te gast, bij de boer.
Sinds 2007 maakt de gemeente Ermelo gebruik van het functieveranderingsbeleid van de regio Noord-Veluwe . Dit beleid voorziet in mogelijkheden om de agrarische activiteiten te veranderen naar niet-agrarisch werken, nevenactiviteiten of functieverandering naar wonen, zowel binnen de bestaande bebouwing als via vervangende nieuwbouw. Dit beleid is door de gemeente Ermelo geëvalueerd.
Uit deze evaluatie volgt dat het regionaal beleid op een te groot schaalniveau is uitgewerkt en dat ontwerpcriteria niet concreet genoeg zijn om ze in de gemeente Ermelo naar tevredenheid te kunnen toepassen.
Nieuwe functies passend op de plaats
De voorliggende structuurvisie is gebaseerd op voornoemde evaluatie en bestaat uit een gedetailleerde verbeelding en een beleidsuitwerking. Het uitgangspunt wordt beleidsmatig gevormd door het landschap. Functieveranderingen hebben een aanzienlijke impact op het landschap en niet ieder landschap leent zich voor iedere vorm van functieverandering. Deze structuurvisie biedt oplossingen voor nieuwe functies, die worden ingepast in een bestaande ongeving: ieder functieveranderingsverzoek moet passen op zijn plaats.
Daarmee komt het regionale en provinciale functieveranderingsbeleid op een tweede plaats: als functieverandering op een bepaalde wijze mogelijk is binnen een landschap, dan volgt de structuurvisie vervolgens de kaders die de regio Noord-Veluwe en de provincie Gelderland ons stellen. Functieverandering is geen recht.
Het buitengebied in balans
De uitdaging van deze structuurvisie is om de soms tegenstrijdige belangen van de stoppende en de ondernemende agrariër in balans te brengen, met de mogelijkheden, en onmogelijkheden, om een agrarisch bedrijf te staken en te veranderen naar een andere invulling, zonder dat het agrariërs onmogelijk wordt gemaakt om hun bedrijfsactiviteiten voort te zetten.
Streekplanuitwerking Functieverandering Regio Noord-Veluwe, april 2007