Plan: | Camping De Oase |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1676.00022BpGhp-vast |
Knelpunten in de doorstroming en verkeersveiligheid kunnen op een weg ontstaan als de capaciteit van een weg niet toereikend is om de intensiteit te kunnen verwerken. Voor het gehele gebied rondom de Lagezoom is een verkeerskundig onderzoek uitgevoerd3. Hierna zijn de resultaten van de verkeersstudie kort weergegeven. In de verkeersstudie zijn de verkeersintensiteit en capaciteit bepaald van de omliggende wegen: Lagezoom, Recreatieverdeelweg (N652), Kooijmansweg en Roelandsweg. Deze wegen zijn ook relevant voor de sectorale toetsen.
Verkeersintensiteit
Autonome verkeersintensiteit in 2021
De verkeersintensiteit op de N652 voor 2009 is ontleend aan de verkeersstromenkaart van de provincie Zeeland en bedraagt 2.900 motorvoertuigen/etmaal (hierna: mvt/etmaal). De verkeersintensiteit op de Kooijmansweg bedroeg volgens tellingen van de gemeente in 2005 622 mvt/etmaal. De verkeersintensiteit op de Lagezoom bedroeg 843 mvt/etmaal in 2005. De verkeersintensiteit op de Roelandsweg is niet bekend. Voor deze weg is aangenomen dat het werkdagjaargemiddelde in 2010 2.500 mvt/etmaal bedroeg.
De autonome verkeersintensiteit (exclusief ontwikkeling) in 2021 is bepaald door rekening te houden met een autonome groei van 1,4%. Dit groeicijfer is gebaseerd op onderzoek naar groei op in een niet stedelijk gebied. Voor de Recreatieverdeelweg (N652) is het aangesloten bij het groeicijfer van 0,78% en hoort bij provinciale wegen. In tabel 4.1. zijn de autonome verkeersintensiteiten weergegeven.
Verkeersaantrekkende werking
Voor Camping De Oase wordt de mogelijkheid geboden om de entree (in- en uitgang) te verplaatsen van de Roelandsweg naar de Lagezoom. Het is niet precies duidelijk om hoeveel verkeer het gaat en hoe dit verkeer zich zal verdelen op het omliggend wegennet. In navolgende berekeningen zijn deze inzichtelijk gemaakt.
Met behulp van CROW publicatie 272 is de verkeersproductie en -attractie (verkeersgeneratie) bepaald voor de aanwezige en toekomstige toeristische en permanente standplaatsen.
Binnen de CROW publicatie wordt alleen de gemiddelde verkeersgeneratie weergegeven voor tenten. Er zijn geen cijfers voor permanente standplaatsen. Daarom is in overleg met de gemeente en het Waterschap Scheldestromen gekozen een gemiddelde norm te hanteren.
De verkeersgeneratie bedraagt voor 10 bungalows 23,2 mvt/ jaargemiddelde weekdagetmaal. De verkeersgeneratie bedraagt voor een camping per 10 standplaatsen 3,6 mvt/jaargemiddelde weekdagetmaal. Het gemiddelde van deze normen is (23,2 + 3,6)/2 = 13,4 mvt/ jaargemiddelde weekdagetmaal/10 standplaatsen (voorstel van het waterschap is om dit als norm te hanteren). De autonome verkeersintensiteit is weergegeven in werkdagen, door rekening te houden met een omrekenfactor van 1,1 is de verkeersproductie en -attractie voor de standplaatsen per gemiddelde werkdagetmaal gesteld op 14,74 mvt/werkdagetmaal/10 standplaatsen.
Camping De Oase biedt plaats aan circa 512 plaatsen. De totale verkeersproductie en -attractie bedraagt dan 755 mvt/werkdagetmaal.
Verdeling op omliggend wegennet
Het is niet exact duidelijk hoe dit gegenereerde verkeer zal afwikkelen op het omliggende wegennet. Aangenomen is dat 50% in oostelijke richting afwikkelt (rotonde van de wegen Lagezoom/Roelandsweg) en 50% naar het zuiden (kruispunten van de N652 en N57). Hierbij is ook aangenomen dat 40% van het verkeer ontsluit via de Kooijmansweg en 10% via de Hogezoom (route Lagezoom, Armhoekseweg). In tabel 4.1 zijn de toekomstige verkeersintensiteiten weergegeven.
Tabel 4.1. Maximale verkeersintensiteiten (in mvt/werkdagetmaal en afgerond op 50-tallen)
weg |
autonome intensiteit 2021 (excl. ontw.) |
verkeersgeneratie ontwikkeling | intensiteit 2021 (incl. ontw.) |
N652 (wegvak Kooijmansweg / Serooskerkseweg) |
3.183 | 302 | 3.500 |
Lagezoom (wegvak Roelandsweg / Kooijmansweg) |
1.053 | 378 | 1.450 |
Kooijmansweg (wegvak Lagezoom / N652) |
777 | 302 | 1.100 |
Roelandsweg | 2.913 | 0 | 2.900 |
Capaciteit
Recreatieslagen
In navolging van het provinciale beleid zijn enkele waterschapswegen als recreatieslagen benoemd en uitgevoerd. Deze recreatieslagen verbinden de belangrijkste doorgaande routes van Zeeland en de recreatiegebieden aan de Zeeuwse kust met elkaar. Vanwege het ontsluitende karakter zijn deze wegen uitgevoerd als categorie erftoegangsweg A (60 km/uur). Het autogebruik is sterk (recreatie)seizoensgebonden, korte pieken in het voorjaar en de zomer daartussen liggen de intensiteiten behoorlijk lager. Een recreatieslag kenmerkt zich door een bescheiden wegbreedte en ontmoedigt doorgaand verkeer langs de kust. Om het verkeer verkeersveilig en snel te kunnen verwerken is het gebruikelijk om langzaam verkeer via vrijliggende infrastructuur (fiets- en voetpaden) af te wikkelen. Dit heeft een positief effect op de verkeersveiligheid. De capaciteit van de wegen kan hierdoor toenemen zonder over te moeten gaan tot grootschalige wegverbredingen.
De Kooijmansweg heeft een wegbreedte van 4,5 meter exclusief doorgroeistenen (bron: Waterschap) en is reeds aangewezen als recreatieslag en voorzien van een vrijliggend fietspad. De Lagezoom wordt in de toekomst ook aangewezen als recreatieslag en heeft een wegbreedte van 5,5 meter exclusief doorgroeistenen en krijgt in de toekomst ook een vrijliggend fietspad.
Volgens het beleid van het waterschap behoort bij een indicatieve intensiteit van 900 mvt/jaargemiddelde etmaal een wegbreedte van 4,5 meter. Bij een indicatieve intensiteit van 2000 mvt/jaargemiddelde etmaal behoort een wegbreedte van 5,5 meter. De Kooijmansweg heeft een indicatieve capaciteit van 900 mvt/jaargemiddelde etmaal, de Lage Zoom 2.000 mvt/etmaal.
Provinciale wegen en gebiedsontsluitingswegen binnen de bebouwde kom
De Recreatieverdeelweg (N652) is een provinciale weg en de Roelandsweg is een weg van de gemeente en hebben allebei een gebiedsontsluitende functie. De capaciteit van deze wegen wordt bepaald door de aanwezige kruispunten en rotondes. Met behulp van kruispuntberekeningen kan berekend worden of de wegen voldoen. Met intensiteiten die lager zijn dan 5.000 mvt/etmaal, zijn sowieso geen problemen in de verkeersafwikkeling te verwachten.
Verkeersafwikkeling en verkeersveiligheid (conclusie)
De Kooijmansweg, Roelandsweg en Lagezoom zijn aangewezen als recreatieslagen. De Roelandsweg en Kooijmansweg zijn reeds vormgegeven met vrijliggend fietspad. De Lagezoom krijgt deze in de toekomst. Met de verkeerstoename op de Lagezoom worden geen knelpunten in de verkeersafwikkeling en/of verkeersveiligheid verwacht omdat de functie van de weg als recreatieslag in overeenstemming is met het gebruik (intensiteit) en vorm.
Kooijmansweg (wegvak Lagezoom – N652)
Dit wegvak is doorgerekend met twee verschillende tellingen: 2005 en 2007. Uit de berekening blijkt dat momenteel geen sprake is van overbelasting. Door overbelasting wordt er door de berm gereden. Omdat de wegbermen zijn voorzien van doorgroeistenen is dat in eerste instantie geen probleem. Versterkte wegbermen in combinatie met een vrijliggend fietspad zorgt voor een verkeersveilige omgeving.
Door autonome groei zal de wegvakbelasting beperkt toenemen. De berekende I/C-verhouding verschuift van 0,51-0,74 naar 0,60-0,86, maar blijft onder de 1 (overbelasting).
De beoogde ruimtelijke ontwikkelingen zorgt voor een toename van de verkeersdruk op dit wegvak. De I/C-verhouding verschuift naar 1 tot 1,264. Dit betreft een piekbelasting waarvoor de wegbermen zijn ingericht. De verhoogde verkeersdruk blijft binnen de normering voor wegen met recreatief verkeer met versterkte wegbermen en is in deze context toelaatbaar.
Overige wegen
Op overige wegen in de nabijheid van de planlocatie kan in de toekomst sprake zijn van overbelasting. Voor de Hogezoom (Kloosterweg – Breedsteweg) kan bekeken worden of doorgroeistenen aangebracht kunnen worden om de capaciteit te vergroten en bermschade te voorkomen. In principe zijn voor de fiets alternatieve routes aanwezig om deze wegen te vermijden. De verkeersveiligheid is hiermee, ook als geen extra maatregelen worden genomen, gewaarborgd.